Hva bør du se etter i en elbillader?
Ha en lader som gir lavere ladekostnader
Hvis du er interessert i å lade hjemme for å spare penger, anbefaler vi deg å gå for en elbillader som hjelper bilen å lade når strømmen er billig.
Velg en lader som lader fortere enn stikkontakten
Det er ikke ulovlig å lade med vanlig stikkontakt, men det finnes flere årsaker til at det ikke er anbefalt. Dette handler om din trygghet og brannsikkerhet.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sin klare anbefaling er å installere en ladestasjon fordi denne gir god sikkerhet, lader raskt og har stor fleksibilitet. En hjemmelader bør altså være førstevalget for lading hjemme, mens lading med vanlig stikkontakt er nødløsningen når ikke annet er tilgjengelig.
Velg en smart lader
Hjemme, på egen parkeringsplass, vil en smart ladestasjon kunne styre effekten ned når du bruker mye strøm, for eksempel mens du lager middag, for deretter å gi «bånn gass» etterpå. Da unngår du at sikringen ryker.
I et felles garasje- eller parkeringsanlegg vil effekten med en smart lader styres opp og ned avhengig av hvor mange andre biler som lader samtidig. Da får du maksimal utnyttelse av den tilgjengelige strømmen i bygget uten å måtte oppgradere strømnettet, samtidig som alle kan lade samtidig.
Integrert sikring
Integrerte sikringer er en stor fordel i større anlegg som i borettslag eller på arbeidsplasser. Hvis det oppstår en overbelastnings-feil, sørger integrerte sikringer for at feilen løses lokalt i stedet for at hele ladeanlegget stanser. Dermed unngår du at hele nabolaget ikke får ladet opp bilene sine. Sikringen går altså direkte i din lader, og påvirker ikke de andre ladestasjonene i samme garasje.
Vår ladestasjon for borettslag og større anlegg, Zaptec Pro, har integrert sikring.
Tenk langsiktig
En lader skal vare i flere år, og mest sannsynlig har du den lengre enn du har bilen din. Derfor er det smart å velge en kraftig ladestasjon. Ikke som i stor størrelse, men som i kraftig ladeeffekt. Zaptecs ladestasjoner har en øvre ladeeffekt på 22 kW. Det gir deg inntil 10 ganger raskere lading enn med vanlig stikkontakt.
Litt usikker på hva vi mener med 22kW? Da skal du vite at de fleste nye elbiler i dag lades med effekt inntil 6,6-11 kW. Denne maksgrensen øker stadig etter hvert som bilprodusentene lanserer nye bilmodeller. Men ingen elektriske biler lader med så høy effekt som 22kW.
Velger du en kraftig 22 kW-ladestasjon slipper du altså å bytte lader neste gang du skaffer deg en elbil med enda raskere ladefart.
I tillegg kan du også stille deg spørsmål ved laderens design. Er den designet brukervennlig?
Tenk belysning
Ikke glem at vi lever i Norge, og mange kjører hjemmefra til jobb og returnerer når det er mørkt. Dersom du ønsker å montere laderen på søyle kan du vurdere søyle med innebygget lys. Hjemmeladeren Zaptec Go har i tillegg lys i selve ladekontakten, slik at du lettere kan se hvor du skal føre ladekabelen, selv på en plass med dårlig belysning.
Se alle våre ladesøyler for Zaptec Pro
Plassering av lader og ladekabel
Se etter en lader med flere monteringsmuligheter. Skal du ha skjult montasje, eller skal ledningen bli synlig fra siden eller under? Ladere har forskjellige monteringsmuligheter.
Zaptecs ladere har mulighet for skjult montasje, det vil si at ledningen går gjennom en vegg og rett i laderen, eller fra side eller undersiden.
Husk at laderen mest sannsynlig vil få en mer permanent plassering enn bilen din, og at den skal monteres av en sertifisert elektriker. Elbiler har kabel-stikk på ulike sider, og dette kan avgjøre hvor lang ladekabel du trenger for å rekke fram til bilen din.
Se alle sertifiserte elektrikere.